Byggnaden


Fastighetsbeteckning

Geten 31
Kommun
Stockholm
Adress
Döbelnsgatan 58–60, Tulegatan 49
Byggnads-/värdeår
1962/1962
Lägenheter med bostadsrätt
93 st
Lägenheter med hyresrätt
3 st
Typkod
321, hyreshusenhet, bostäder och lokaler

Fastigheten
Fastigheten Geten 31 är belägen i ett mycket populärt bostadsområde i stadsdelen Vasastaden vid Stockholms innerstads norra entré. Läget är centralt och samtidigt nära till rekreationsområden som Hagaparken och Lill-Jansskogen.

Odenplan och Östra Station ligger inom 600 meter. Området är även en knutpunkt i Stockholms trafik, riksvägarna E4, E18 och E20 binds samman vid Roslagstull, cirka 500 meter bort. De kommunala kommunikationerna utgörs främst av bussar, ett flertal linjer går till Norrtull. De närmaste tunnelbanestationerna är Odenplan och Tekniska Högskolan.

Området erbjuder all tänkbar service såsom butiker, mataffärer, restauranger, caféer och skolor. Till Stockholms centralstation går du på cirka 25 minuter eller åker tunnelbana tre stationer.

Byggnadsbeskrivning
Byggnaden på Fastigheten är uppförd 1962 i nio våningar, vindsvåning samt källare i två plan. Under 70-talet överbyggdes delar av gården för att sedan helt överbyggas 1991. Successivt har även verksamheten i källarplanen förändrats från att ha använts som bensinstation, bilrekonditionering och bingohall vidare till garage och kontor. Gården består av gräsbelagda ytor, planteringar, stenbelagda gångstråk, lummiga uteplatser samt en lekplats.

Fasaderna mot gatorna är symmetriskt uppbyggda med stora glaspartier, växlat med putsade sektioner. Det översta bostadsplanet är indraget med längsgående terrasser på båda sidorna. Byggnaden har en stomme av betong och fasader av beigegrå terrasitputs och kopparplåt. Byggnaden är grundlagd med mur på berg. Taket är täckt med kopparplåt och kompletterat med gångbryggor och snörasskydd. Avvattning sker via hängrännor och gesims.

Fönstren är isoler- och tvåglasfönster på träram. Byggnadens tre bostadstrapphus har spiraltrappor med betongmosaik. Entréerna har golvbeläggning av ljus marmor och målade väggar. Bostadstrapphusen är utrustade med två hissar vardera för tre respektive sex personer.

Fastighetens källare innehåller garage, undercentral samt kontors- och förrådslokaler. Merparten av ytorna är sprinklade. Tvättstugor och piskbalkonger återfinns på vindsvåning. Lägenhetsförråden är belägna dels i källarplanen och dels på vindsvåning. Lägenhetsförråden skyddas av hönsnät eller Troaxgaller.

Miljö
Byggnaden är sanerad av OKQ8 sedan de avflyttade med sin verksamhet i slutet av 80-talet. Bensintankarna ligger dock kvar i förgårdsmarken, men är rengjorda och sandfyllda.
Radonmätning med hjälp av spårfilm genomfördes i byggnaden under vintern 2004 av företaget Gammadata. Gränsvärdet för nybyggda hus är 200 Bq/m3. 12 av 14 mätplatser visade under mätbar nivå (<30 Bq/m3). Ingen mätpunkt var i närheten av gränsvärdet.

Invändig lägenhetsstandard
Bostäderna är attraktiva på bostadsmarknaden då alla har modern och rationell planlösning. Flertalet lägenheter har stora fönster i vardagsummen. 32 bostäder mot Döbelnsgatan är delvis i etage med en takhöjd i vardagsrummen om cirka 4 meter. Åtta lägenheter har längsgående kungsaltaner.

Den invändiga lägenhetsstandarden bär prägel av byggnadsåret. Flertalet av lägenheterna har kök med släta lackerade luckor, elspis, rostfri diskho, kakel ovan diskbänk samt kyl och frys. Vardagsrummen har parkettkolv i ek. Badrummen har golv av klinker och helkaklade väggar. Samtliga lägenheter är utrustade med uttag för kabelteve och bredband.